Amnesty groep Bunnik

Coalitiebijeenkomst 19-09-2022

Zaalfoto 20220919 195112

Jaarlijkse openbare bijeenkomst van de Coalitie voor de Mensenrechten

Klimaatdiscussie, hoe overbrug je tegengestelde standpunten?

Officieel verslag: klik hier

Inleiding: Mevr. Dr. Christel van Eck

Opening: Dhr. Ruud van Bennekom, Burgemeester

19 september 2022, 19.30 – 21.30 uur Gemeentehuis Bunnik Singelpark 1, Odijk

In 2021 schonk de Coalitie voor de Mensenrechten aandacht aan de betekenis van de Grondwet en de Mensenrechten voor het klimaatbeleid. In vervolg op die bijeenkomst is de aandacht dit jaar gericht op de vraag: hoe overbrug je gepolariseerde standpunten op het gebied van klimaatbeleid en energietransitie? De wijze waarop we communiceren speelt hierbij een belangrijke rol. Vragen die aan de orde komen zijn: waarom raken debatten in de samenleving, in de politiek zo gepolariseerd? Welke rol spelen emoties hierbij, hoe ga je van debat naar dialoog? Hoe kun je mensen het beste betrekken bij het klimaatverhaal en de energietransitie. Welke handvatten biedt onderzoek op het gebied van klimaatcommunicatie en bijbehorende emoties die het klimaatdebat met zich meebrengt? Christel van Eck is Universitair docent aan de Amsterdam School of Communication Research aan de Universiteit van Amsterdam. Zij spitst haar onderzoek toe op hoe mensen over klimaatverandering communiceren. Ze is in het bijzonder geïnteresseerd in de wijze waarop het debat rondom klimaatverandering tot op zekere hoogte is gepolariseerd en hoe deze kan worden overbrugd.

Christel van Eck 20220919 195030           Zaalfoto 20220919 195112

Ongeveer 50 mensen hebben de bijeenkomst bijgewoond.

Rob de Coole gaf namens de organisatie aan dat de noodzaak om met elkaar in gesprek te gaan over thema’s zoals vandaag niet minder noodzakelijk is geworden. Destijds was de oorlogsverklaring van Bush aan het terrorisme in relatie tot mensenrechten de aanleiding, nu gaat het om polarisatie in diverse crises, waaronder de klimaatcrisis en hoe zich dat verhoudt tot mensenrechten.

Burgemeester Ruud van Bennekom, gastheer namens de gemeente Bunnik, kwam onder meer nog even terug op de bijeenkomst van vorig jaar en de belofte die hij toen deed n.a.v. de inleiding van Bas de Gaay Fortman. Artikel 1 van de grondwet, basis van mensenrechten, hangt inmiddels prominent boven de raadszaal in het gemeentehuis.

Christel van Eck hield vervolgens een helder en verfrissend betoog over de relatie tussen (extreme) polarisatie, mensenrechten en in het bijzonder de polarisatie in het kader van de klimaatdiscussie.  Diverse filmpjes en eigen ervaringen van het publiek werden als illustratie gebruikt. Enkele belangrijke artikelen uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werden ook benoemd: artikel 19 (vrijheid van meningsuiting) en artikel 30 (vrijheid niet gebruiken om anderen te beperken). Aan het slot benoemde ze een aantal basisvoorwaarden om van debat tot dialoog te komen: gelijkwaardigheid van gesprekspartners, doel moet zijn begrijpen (niet overtuigen / winnen), naar elkaar luisteren en doorvragen als je iets niet begrijpt, je mening durven geven ook als dat afwijkend is, open communicatie (ruimte voor feiten en gevoelens), respect voor elkaars normen en waarden. Een goed gesprek kunnen voeren vraagt veel oefening! Tip: climateoutreach.org

Artikel 1 UVRM 20220919 214303